Annes blogg

Annes blogg

Nähä!

KostPosted by Anne Nyberg Tue, January 07, 2014 09:54:14
Duh!

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fel-kost-kan-ge-depression/


Vad konstigt att de tagit så lång tid att komma på det!?
Det är väl klart som korvspad att kosten påverkar hur man mår. Det lustiga är att man vägrar tumma på vinet. Måttligt med vin, det måste man ha!
Kan hända att det BARA är vitt mjöl, socker och margarin som är inflammationsdrivande och gör folk feta, sjuka och depressiva? Har man testat att ta bort bara köttet och fortsätta äta det andra? Skulle inte tro det.
Hur har man testat att rött kött är inflammatoriskt? Hur ska det kunna vara det? Vi är ju menade att äta kött...
Margarin, socker och mjöl däremot INTE!

5:2

KostPosted by Anne Nyberg Mon, August 19, 2013 08:43:56
Konstigt att 5:2 blivit så anammat!? Det verkar helt ok att köra, likaså itrim. Alla hejjar och står i och tycker att det spännande. Varför är det inte så med lchf?
Kommer 5:2-larmen snart i media tro? 5:2-cancer till exempel. Det borde ju snart finnas eftersom det finns lchf-cancer.
Att äta helt vanlig oprocessad mat är det ett jävla liv om, speciellt i medierna, medans helt påhittade bantningskurer är helt ok.
Nu måste man vara pluskund i diverse tidningar om man vill läsa om det nya otroliga dieten, 5:2, så har det väl aldrig varit med lchf.
Hur många studier har gjorts på itrim och hur kroppen mår med bara pulver? Hur ser det ut om 5 år? Har man fortfarande ingen övervikt? Det tror jag inte. Dessutom är det dyrt och jag kan känna att det är på gränsen till hjärntvätt de håller på med.
5:2, hur länge orkar man hålla på med det? Vad händer sen då, när man inte orkar med fastan längre?På allvar, jag fattar inte, varför krångla till det så för sig när det finns en så enkel lösning som att äta helt vanlig mat?
Förutom att man blir av med överflödigt fett så blir man ju dessutom fri från diabetes, hjärtkärlsjukdomar, alleriger, astma, klåda, osv. Dessutom löper man en mycket mindre risk att drabbas av dessa sjukdomar i framtiden, för att inte tala om cancer.
Jag hajjar inte!? Testa åtminstone, innan man testar 5:2 eller itrim.
Är det verkligen så jobbigt att skippa bröd, pasta, ris och frukt???
Någon som kan förklara?

Gissa vad detta mumsiga innehåll blir!!!

KostPosted by Anne Nyberg Tue, May 14, 2013 15:09:26

Skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, vetemjöl, kakaosmör*, glukos-fruktossirap, skummjölkspulver, vasslepulver, kakaomassa*, mjölksocker, vetestärkelse, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin, ammoniumfosfatider), smör, mandelbitar, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan, guarkärnmjöl), smörfett, karamelliserat socker, rödbetsjuice, salt, kondenserad skummjölk, arom, ytbehandlingsmedel (gummi arabicum), färgämne (annattoextrakt, kurkumin), tapiokadextrin, maltodextrin, konserveringsmedel (sorbinsyra), surhetsreglerande medel (citronsyra). Kan innehålla spår av andra nötter och jordnötter.*Rainforest Alliance certifierad™.

Kan avslöja att i princip samma sak fast god och nyttig när jag gör den själv innehåller:

ägg, grädde, jordgubbar, äkta vanilj, lite stevia

Kokosmjölk

KostPosted by Anne Nyberg Wed, December 19, 2012 12:55:57

Blev riktigt sugen på thaimat igår och tänkte att jag slänger ihop en vegetarisk röd curry. Inhandlade på Ica Tappström. Det mesta gick bra men att hitta en kokosmjölk utan tillsatser var inte lätt. Var tvungen att ta av mig glasögonen för att kunna läsa den finstilta innehållsförteckningen på alla burkar. Till slut hittade jag en tetra som innehöll kokosmjölk och vatten. De andra innehöll allt möjligt skit. Guaranbluttanblä, Ebluttanblä, kokosextrakt...? Vad är kokosextrakt?? Är det kokos?

Så här ser den ut som jag köpte till slut i alla fall:

Maten blev god men sen mådde jag pyton hela kvällen. Det jag hade i förutom det gamla vanliga grönsakerna var röd currypasta, chilifrukt, kokosmjölk, bambuskott och fiskolja. Jag vet inte vad det var som fick mig att må så illa men det sitter i än idag klockan ett.

Det blir nog bara råvaror som jag vet vad de innehåller från och med nu.

Vilket liv...

KostPosted by Anne Nyberg Mon, November 19, 2012 08:27:44

Läste det här på ett lchf-forum och blev lite tagen...

"Jag har läst lite till och från på den här sidan under några år, men inte skrivit annat än någon liten kommentar ett par gånger för länge sedan.

Eftersom många presenterar sitt förhållande till kost i allmänhet och kolydrater och dieter i synnerhet, tänkte jag berätta lite om hur det funkar för mig, ganska mycket tvärtemot många andra.

Jag är diabetiker typ 1 sedan 1968, det blir 45 år med sjukdomen i februari 2013. Jag har många och svåra senkomplikationer av min diabetes, mycket för att mina föräldrar inte brydde sig om att jag fått diabetes och jag tvingades ta hela ansvaret själv just fyllda 13 år. Inte blev det bättre av att min pappa sa att jag inte skulle bli 25 år, vad var det då för mening tänkte jag.

Nu har jag egentligen samtliga kända senkomplikationer av min diabetes. Jag har varit blind, förlorat ett öga men lyckats rehabilitera det andra. Jag har förlorat njurfunktionen och gått i bloddialys tre dagar per vecka i 22 år. Jag har mist båda underbenen och gått på proteser i 15 år.

Jag har haft hjärtinfarkt och har stor hjärt-kärlpåverkan, mycket ledproblem med bland annat kronisk smärta från höfter, axlar, armbågar, handleder och fingrar. Jag kan inte räta ut något finger helt och båda pekfingrarna och långfingrarna är böjda ungefär 90°.

Händerna är också så stela att jag kan inte röra fingrarna alls i sidled, den förmågan försvann efter en period med totalförlamning i armar och ben under 14 månader när jag låg på sjukhus helt oförmögen att röra mig. Jag blev tvättad, klädd, matad och transporterad varje dag.

Läkarvetenskapen har dömt ut mig två gånger som ohjälpligt förbi allt hopp, men jag har aldrig givit upp. Jag är trots allt detta, som kan låta som om jag vore en vegeterande grönsak, ingen stackare. Jag lever ett aktivt liv med familj och två barn i mellanstadieålder, många intressen och med stor livsglädje.

Att vara kroniskt njursviktig innebär många saker, speciellt vad gäller maten och ätande. Jag har dålig aptit och behöver två näringsdrycker varje dag för att få i mig vad jag behöver. Fett är jag livrädd för, särskilt animaliskt fett, så LCHF är gröna döden för mig. Jag är ganska säker på att jag skulle dö ganska snabbt på en sån diet.

Därför äter jag hellre kolhydrater än fett för energibehovet. Smör tål inte mina kärl. Äter jag smör får jag ganska snabbt problem med kapillärcirkulationen och en gång blev det helt stopp i vänsterarmen när jag tillbringat sommaren hos min far som bara använder smör. Då fick jag åka till sjukhuset och spruta stora mängder heparin direkt i armens blodkärl.

Nu har jag bara en artärgren kvar i vänster underarm, radialisgrenen är borta, bara ulinarisgrenen är kvar och den är ganska kraftigt åderförfettad pga för stort intag av animaliskt fett under flera år när jag tränade mycket hårt. Risken finns att jag förlorar blodförsörjningen helt i vänster underarm och då måste jag amputera den också. Därför vill jag inte riskera påbyggnad av den redan stora åderförfettning som finns genom att äta mer animaliskt/mättat fett.

Som njursviktig har man sämre upptagningsförmåga och alltid tendens att bli katabolisk, dvs att kroppen tar sitt eget muskelprotein för att fylla proteinbehovet. Jag har ett dagligt proteinintag på ungeför 60 gram och för att kroppen ska kunna uppta det behövs energi. Den tar jag huvudsakligen från kolhydrater i form av mörkt bröd, potatis och något lite pasta.

Kalium är ett mineral som är livsviktigt bland annat för hjärtfunktionen och muskelfunktionen, men man måste vara extremt försiktig med kalium som njursviktig. Normalt gör sig kroppen av med överskottskalium via urinen, men jag har inte haft någon urinproduktion på 20 år, så mat som innehåller för mycket kalium måste jag vara mycket sparsam med. För mycket eller för lite kalium leder till hjärtsvikt.

Därför kan jag inte att äta mycket baljväxter och jag kan inte alls äta avokado. Annat som jag bara får äta ytterst lite av är banan, jordgubbar och hallon, nötter, , svamp, choklad med mera.

Så ser min verklighet ut. Jag är total motståndare till alla former av olika dieter som ska leda till viktnedgång. Jag har alltid haft den grundinställningen att om man inte pga av sjukdom eller överkänslighet måste avstå från någon mat, ska man äta allt i liten mängd eftersom människan precis som grävling, björn, råttor och möss, är allätare.

Mitt ätande är direkt behovsinriktat. Behöver jag inte äta så gör jag inte det. Det är ungefär som att tanka bilen. För mycket bensin i förhållande till vad jag kör betyder att det spiller över. Så är det med mat också. Äter jag mer än vad min kropp behöver, spiller det över (byxlinningen).

Jag är 182 cm och väger 76 kg och så har det sett ut sedan jag var 25 år. Nu är jag snart 58. Trots att jag äter kolhydrater för mitt energibehov, har jag god kontroll på blodsockerkurvan. Mitt morgonvärde ligger oftast mellan 4,5 och 6,0, senaste HbA1c var 52."

Med alla dessa komplikationer så tror han ändå att han äter den optimala kosten för honom....Vad vet jag...?

Ge upp!

KostPosted by Anne Nyberg Tue, September 18, 2012 09:40:11

http://mabra.com/debatt-ar-lchf-farligt-eller-fantastiskt/

När ska alla dessa inskränkta dietister ge upp??? En massa motsägelser, först vet man inte sen har man helt plötsligt bevis i någon långtidsstudie. Kolla för fan på alla som levt sen 80-talet och följt slv's kostråd! Hur mår de? INTE så bra! Fetma, diabetes, hjärtinfarkt, stroke, mm har mångdubblats.

Vi MÅSTE äta bröd, pasta, ris och frukt!!??

VAD innehåller bröd, pasta, ris och frukt som jag inte kan via andra livsmedel???

Jag har svaret; Kolhydrater, socker alltså...

Varför tror de fortfarande att lchf är 5 kilo kött stekt i ett kilo smör och till det 3 liter bearnaissesås? Vem har givit dem den bilden?

Det är bara helt normal mat men man byter utfyllnaden som bara innehåller socker mot mättat fett. Till exempel, istället för spagetti och köttfärssås. Köttfärssås med en fetaostsallad och en deciliter fullfet creme fraiche. Farligt va!!

Mättat fett är ju faaarligt! Nä, det är ju inte det. Man trodde det och alla bytte ut mättat fett mot margarin och lättprodukter innehållande en massa tillsatser och socker. Då blev det katastrofen vi ser idag. NU måste vi ändra oss. Folk dör ju helt i onödan pga fettskräcken. Fett är inte farligt, socker är farligt!

Hoppas!!!

KostPosted by Anne Nyberg Thu, September 13, 2012 10:43:29

http://vimeo.com/48892526

SLVs nya upptäckt

KostPosted by Anne Nyberg Thu, September 13, 2012 09:20:41

Hörde i morse att SLV tycker att vi äter för mycket mättat fett, för mycket socker och att vi borde äta mer frukt, fullkorn och omättat fett.
Kul, de liksom motsäger sig själva...Vi äter för mycket socker men borde äta mer frukt och fullkorn...Frukt och fullkorn är ju typ 80% socker...

De framstår mer och mer som ett skämt i mina ögon!
Tänk den dagen man får höra slv rekommendera mer mättat fett och ovanjordgrönsaker, mindre socker, bröd och frukt. Undrar om den dagen kommer över huvud taget? Då måste ju slv backa och be om ursäkt till hela sverige för att de lett folk i fördärvet med sina kostråd. Folk har ju dött för att de har trott på slvs kostråd.

Tallriksmodellen enligt SLV:

  • *Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
  • *Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.
  • *Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

Det här innebär att man ska äta en jävla massa bröd(50% kh), mjöl(75% kh), rotfrukter(20% kh), frukt(10-20% kh). Är man tjock ska man dessutom äta mer att detta står det!

Det står inget om mejeripordukter...Hur fan blir man mätt på frukt, bröd, pasta? Måste man svälta för att bli smal?

NEJ, det behöver man inte!

Istället, ta bort bröd, pasta, ris, bulgur, potatis, frukt, rotfrukter och ersätt med ovanjordgrönsaker och feta mejeriprodukter. Den sista delen lämnas orörd annat än möjligtvis lite mer ägg. Då har du lchf. Då blir du smal, mätt, lycklig och frisk!!!

Next »